ASEM Nedir? Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi bünyesinde bulunan İçişleri Bakanlığına bağlı Astsubay Eğitim Merkezi’nin kısaltılmış adıdır. ASEM Başvuru Şartları Nelerdir? *Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, *Lisans KPSS P3 ve ön lisans KPSS P93 puan türünden en az 60 puan almış olmak *Sağlık yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak, *27 yaşını bitirmemiş olmak
Öncelikle POMEM nedir diye bakıldığında; POMEM veya Polis Mesleki Eğitim Merkezleri, polis memuru yetiştirmek için mesleki eğitim veren kurumlardır. POMEM’de verilen eğitimi ve öğretimi başarıyla tamamlayan öğrenciler mesleki eğitim sertifikası kazanmaktadır.
BESYO; Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu’nu ifade etmek için kullanılan bir kısaltmadır. Her ne kadar buradaki okul bir yüksekokul olsa da, okulda 4 yıllık lisans programları eğitimleri verilmektedir. Bu yüksekokulda, 2 yıllık ön lisans bölümleri bulunmamaktadır. Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulları, Türkiye’de lisans eğitimi veren kurumlar arasında özel bir yere sahiptir. Farklı meslek gruplarını yetiştiren bu okullar, kendi taban puanlarını ve alım şartlarını belirleme yetkisine sahiptir.
iki yıllık eğitim-öğretim süreci sonunda öğrencilerini polis memuru olarak yetiştiren Polis Akademisi kurumlarıdır. PMYO okullarından mezun olduğunuzda ön lisans mezunu statüsünde olmuş olursunuz. Bu okulu kazandığınız taktirde, yatılı olarak eğitiminize başlayacaksınız.
Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınavı, tamamıyla lise son sınıf ve mezun öğrencilerinin sınava girdiği ve ayrıca 2 Yıllık Önlisans, 4 Yıllık ve üzeri yıllar Lisans ve Lisansüstü seviyelerinde ve hatta daha üzerinde özel bir eğitim verecek olan ve Milli Ordumuzun Subay yetiştirmek ihtiyacını gideren öğretim kurumu boşluğunu doldurmak amacıyla ÖSYM tarafından hazırlanan ve yapılan sınava MSÜ Sınavı denir. Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınavdan geçecek bir puan alan sınava giren kişiler, YKS (TYT, AYT) olarak adlandırılan üniversite sınavından da yeterli seviyede puan alırlarsa MSÜ harp okulları için mülakatlara girebilirler.
Spor Lisesi; öğrencilerin erken yaşta spora yönlendirilmesi ve yetenekli öğrencilerin keşfedilmesi, bilinçli ve ahlaklı sporcuların ortaya çıkması amacıyla açılan, branşlarında uzmanlaşarak uluslararası spor camiasında Türkiye’yi temsil edecek sporcu yetiştirmeye yönelik, bu alanda özelleşmiş ve eğitim süresi dört yıl olan Anadolu lisesi statüsündeki okullardır.